Projekti u toku

Prof. dr Jelena Milovanović je prisustvovala drugom sastanku Upravnog odbora COST akcije i konferenciji, koja je održana 6-9.02.2018. godine u gradu Rennes u Francuskoj. Osnovni cilj sastanka bilo je planiranje aktivnosti Akcije za narednu implementacionu godinu, a sama Akcija će trajati do 2021. godine.

Continue reading

Prof. dr Jelena Milovanović, koordinator centra za održivi ruralni razvoj  Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura, zajedno sa kolegama sa Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, učestvala je na Sedmoj konferenciji i sastanku Upravnog odbora (MC) i radnih grupa (WG) COST Akcije FP1305 pod nazivom “BioLink: Linking belowground biodiversity and ecosystem function in European forests”. Konferencija je održana od 26. do 30. juna 2017. godine na Univerzitetu Tartu u Estoniji.

Continue reading

U sredu, 19.10.2016. godine, na Fakultetu za primenjenu ekologiju Futura, prof. dr Martin Hauptvogl sa Fakulteta za evropske studije i regionalni razvoj Poljoprivrednog univerziteta u Nitri, održao je prvi interaktivni modul u okviru druge godine projekta “VIŠEGRAD za SRBIJU: Premošćavanje nedostataka između obrazovanja i održivog razvoja u praksi” za studente Fakulteta Futura.

Continue reading

Osnovni cilj ove COST akcije (COST – European Cooperation in the field of Scientific and Technical Research) jeste procena postojećih i sticanje novih znanja o bezbednosti razvoja i primene genetički modifikovanog drveća (GMT), upoznavanje sa postojećim protokolima o korišćenju ovih organizama i unapređenje istih, kroz uporedna iskustva evropskih zemalja kao temelja za uspostavljanje EU politike za procenu uticaja na životnu sredinu i razvoj smernica za korišćenje. Projekat je četvorogodišnji i završava se 2014. godine.

Fakultet Futura, koji predstavlja Doc. dr Jelena Milovanović, učestvuje u radu treće radne grupe (WG3), koja se bavi socio-ekonomskim aspektima korišćenja GMTs i stavovima javnog mnjenja o opravdanosti proizvodnje ovih organizama i njihove pojave u životnoj sredini. Pored Srbije, kao jedine zemlje van Evropske unije koja učestvuje u radu ove grupe, prisutne su i Grčka, Estonija, Rumunija, Bugarska, Slovenija i Italija. Osnovni zadatak grupe je izrada smernica za sprovođenje cost-benefit analize za proizvodnju GMTs i predlog akcija za podizanje svesti javnosti o značaju ovih organizama.