Stručni skupovi

Centar za održivi ruralni razvoj na ovom mestu objavljuje informacije o predstojećim i održanim skupovima na temu ruralnog razvoja u zemlji i inostranstvu. Zainteresovani za učešće mogu se obratiti timu Centra za bliže informacije.

Prof. dr Jelena Milovanović, koordinator centra za održivi ruralni razvoj  Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura, zajedno sa kolegama sa Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, učestvala je na Sedmoj konferenciji i sastanku Upravnog odbora (MC) i radnih grupa (WG) COST Akcije FP1305 pod nazivom “BioLink: Linking belowground biodiversity and ecosystem function in European forests”. Konferencija je održana od 26. do 30. juna 2017. godine na Univerzitetu Tartu u Estoniji.

Continue reading

V09Doc. dr Jelena Milovanović je, na poziv organizatora, bila gost predavač na V seminaru i V konferenciji savetodavaca Poljoprivredne savetodavne službe AP Vojvodine, održanoj od 8. do 11. novembra 2011. godine u Hotelu Srbija u Vršcu. Seminar je podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i ima za cilj permanentnu obuku savetodavaca u oblasti poljoprivrede i ruralnog zazvoja.

Doc. Milovanović je govorila o Lokalnom strateškom planiranju u ruralnom razvoju, što je poslednjih meseci vrlo aktuelna tema, jer otvara mogućnosti povlačenja značajnih finansijskih podsticaja iz Pretpristupnih fondova Evropske unije za oblast ruralnog razvoja, nakon sticanja statusa kandidata za članstvo u EU.

Nakon prezentacije strukture IPARD fondova i potencijala koji se otvaraju pred Srbijom, rad je nastavljen u manjim grupama savetodavaca, koji su otpočeli proces participativnog strateškog planiranja jačanja kapaciteta savetodavne službe za potrebe praćenja novih tokova i načina rada u savetodavstvu u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Finska 2011 1000Trodnevna poseta organizovana je za članove tima WBREN projekta radi upoznavanja funkcionisanja sistema obrazovanja i savetodavstva u oblasti ruralnog razvoja. U drugoj godini realizacije projekta uspostavljanja programa specijalizacije za ruralni razvoj u zemljama Zapadnog Balkana, iskustvo Finskog partnera pokazalo se kao izuzetno relevantno za prenošenje dobrih praksi na Balkan.

Učesnici studijske ture imali su priliku da upoznaju pripadnike Nacionalnog saveta za ruralni razvoj, rukovodstvo Univerziteta Helsinki, koje vodi multidisciplinarni program, kao i niz savetodavaca u različitim oblastima ruralnog razvoja. Takođe su prikazani i primeri dobre prakse u uspostavljanju lokalnih partnerstava po LEADER principima, modeli saradnje u zajedničkom marketingu proizvoda sa malih farmi i zanatstva, kao i primer finske farme. Continue reading

DEKLARACIJA O OSNIVANJU MREŽE BALKANSKIH ZEMALJA – REGIONALNA PARTICIPATIVNA RADIONICA: „OSNIVANJE MREŽA ZA RURALNI RAZVOJ U ZEMLJAMA JUGOISTOČNE EVROPE“, 2-5. MART 2011. GODINE, SKOPLJE, MAKEDONIJA

novosti_clip_image002Regionalna participativna radionica pod nazivom “Osnivanje mreža za ruralni razvoj u zemljama Jugoistočne Evrope“ organizovana je od strane FAO  i SWG RD (Standing Working Group for Rural Development) u periodu od 2. do 5. marta 2011. godine u Skoplju, sa osnovnim ciljem zvaničnog potpisivanja Deklaracije o osnivanju mreže za ruralni razvoj balkanskih zemalja.

Preko 60 učesnika, predstavnika nevladinog sektora i državnih institucija iz regiona, vodilo je diskusiju na temu mogućnosti unapređenja saradnje između postojećih nacionalnih mreža za ruralni razvoj, kao i o neophodnoj podršci zemljama koje nemaju funkcionalnu mrežu organizacija aktivnih u ruralnom razvoju.

novosti_clip_image001Diskusija je bila usmerena na Deklaraciju Evropske unije (Reg.1698/2005) i nacionalnu legislativu relevantnu za ruralni razvoj svake zemlje učesnice. Posebna pažnja je posvećena trenutnoj situaciji na terenu sa naglaskom na procenjene potrebe svih stejkholdera u ruralnom razvoju.

agri_environment_41306Završna konferencija na projektu „Podrška agro-ekološkim politikama i programima u Srbiji“ održana je 22.12.2010. godine u Hotelu M u Beogradu. Projekat je implementiran od strane holandske nevladine organizacije Avalon, IUCN kancelarije u Srbiji, Evropskog instituta za politiku životne sredine i udruženja Natura Balkanika iz Srbije, a glavni cilj projekta bilo je definisanje nacionalnog programa agro-ekoloških mera za Srbiju.

Krajnji proizvod projekta je brošura pod nazivom „Razvoj nacionalnog agro-ekološkog programa za Srbiju“, koja se može preuzeti na sledećim linkovima:

[attachments include=“212″]
http://www.iucn.org/about/union/secretariat/offices/europe/places
/belgrade/?6711/ Developing-National-Agri-environment-Programme-for-Serbia

Informativni dani o postojećim i narednim konkursima za Tempus projekte i Erasmus Mundus stipendije održani su 22. i 23.11.2010. godine u Hotelu Hajat u Beogradu. Predstavnici Nacionalne Tempus kancelarije, Ministarstva prosvete, Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj i Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji izneli su svoje stavove o realizovanim i aktuelnim projektima u Srbiji, kao i osnovne smernice za konkurisanje na narednom konkursu. Konkurs je u toku, a sve informacije se mogu naći na internet adresi www.tempus.ac.rs.