Fakultet Futura je od 2010. godine jedna od partnerskih institucija u projektu Cost Action FP0905: Biosafety of forest transgenic trees: improving the scientific basis for safe tree development and implementation of EU policy directives, kroz učešće Doc. dr Jelene Milovanović u projektnim aktivnostima.

Osnovni cilj ove Cost akcije jeste procena postojećih i sticanje novih znanja o bezbednosti razvoja i primene genetički modifikovanog drveća (GMT), upoznavanje sa postojećim protokolima o korišćenju ovih organizama i unapređenje istih, kroz uporedna iskustva evropskih zemalja kao temelja za uspostavljanje EU politike za procenu uticaja na životnu sredinu i razvoj smernica za korišćenje. Projekat je četvorogodišnji i završava se 2014. godine.

cost_1103_2cost_1103_1

Drugi sastanak radnih grupa akcije održan je 9. i 10. marta 2011. godine u Malagi u Španiji, sa ciljem definisanja budućih aktivnosti na polju prikupljanja podataka o postojanju i primeni GMTs u zemljama učesnicama, kojih je preko 20, uključujući i zemlje koje nisu članice Cost-a kao što su Australija, Novi Zeland i Južna Afrika.
Fakultet Futura učestvuje u radu treće radne grupe (WG3), koja se bavi socio-ekonomskim aspektima korišćenja GMTs i stavovima javnog mnjenja o opravdanosti proizvodnje ovih organizama i njihove pojave u životnoj sredini. Pored Srbije, kao jedine zemlje van Evropske unije koja učestvuje u radu ove grupe, prisutne su i Grčka, Estonija, Rumunija, Bugarska, Slovenija i Italija. Osnovni zadatak grupe je izrada smernica za sprovođenje cost-benefit analize za proizvodnju GMTs i predlog akcija za podizanje svesti javnosti o značaju ovih organizama.

Arhive