ohrid_2012_0Na Ohridu je od 15-og do 20-og januara održana radionica u okviru projekta TEMPUS Western Balkan Rural Extension Network through Curriculum reform -Mreža ruralnih savetodavaca Zapadnog Balkana kroz reformu nastavnih programa. Radionica je održana u organizaciji Državnog Univerziteta Tetovo.

U projektu učestvuje 20 partnera, 4 iz zemalja evropske unije (Velika Britanija, Češka, Finska, i Holandija) i 16 iz zemalja Zapadnog Balkana (Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina i Srbija).

Predstavnici Srbije su Univerzitet Singidunim, Univerzitet u Novom Sadu i nevladine organizacije: Natura Balkanika i Moba.

ohrid_2012_1Cilj radionice je bilo razvoj i unapređenje nastavnog materijala i metoda u ruralnoj ekologiji, ruralnom razvoju, ruralnoj sociologiji i ruralnoj ekonomiji, kao i jačanje kapaciteta nevladinih organizacija za prenos znanja iz oblasti ruralnog razvoja lokalnom stanovništvu u četiri države Zapadnog Balkana.

Rezultati radionice i dosadašnjih aktivnosti na projektu su primarne verzije nastavnog materijala za četiri tematske celine kao i trodnevni moduli za treninge iz ovih oblasti (ruralne ekologije, ruralnog razvoja, ruralne sociologije i ruralne ekonomije) koje će sprovoditi nevladine organizacije.

Na radionici su predstavljeni Centri za Ruralni razvoj Poljoprivrednog Univerziteta u Tirani i Univerziteta Singidunum. Msc Mirjana Aranđelović je predstavila Centar za održivi ruralni razvoj Univerziteta Singidunum koji se nalazi na Fakultetu za primenjenu ekologiju Futura. Drugi deo radionice je bio posvećen diskusiji o radu cenatara i načinu umrežavanja.

Učesnici radionice su imali priliku i da posete odgajivačnicu Ohridske pastrmke u selu Struga.

Arhive