"Najbolje prakse u ruralnoj ekologiji"

2Studenti Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura su, od 29. maja do 1. juna 2014. godine, boravili u studijskoj poseti Slovačkoj. Putovanje je organizovano u okviru praktične nastave iz predmeta Ruralna ekologija. Organizacija posete je podržana sredstvima iz granta za univerzitetske studije „Višegrad za Srbiju: Najbolje prakse ururalnoj ekologiji“ Višegrad fonda, koji objedinjuje podsticajne programe četiri države: Slovačke, Češke, Poljske i Mađarske.

3Fakultet za evropske studije i regionalni razvoj Poljoprivrednog univerziteta u Nitri bio je domaćin studentima Future i pružio logističku i stručnu podršku pri organizaciji ovog putovanja. Studenti su imali prilike da se upoznaju sa karakteristikama ruralnih predela ove zemlje, sa svim prednostima i nedostacima sa aspekta ruralnog razvoja pri priključenju i članstvu u Evropskoj uniji, kao i sa primerima dobre prakse u upravljanju resursima u ruralnim oblastima.6

Organizovana je poseta vodenici,Vodný kolový mlýn,  iz 1895. godine, koja se nalazi u prelepom prirodnom ambijentu na obali Malog Dunava, Malý Dunaj,oko 2km izvan sela Tomášikovo. Mlin je sačuvan u izvornom stanju sa upotrebljivom mašinom za mlevenje. Mlin danas pripada muzeju Južne Slovačke.

1
5Studijsko putovanje nastavljeno je posetom Hidroelektrani Gabčíkovo–Nagymaros na Dunavu. Hidroelektrana ima 8 Kaplanovih turbina promera 9,3 metara, najveća je hidroelektrana u Slovačkoj i obezbeđuje 8% ukupne struje u državi sa godišnjom proizvodnjom od 2600 GWh. Nakon obilaska uz stručno vođstvo inženjera, za student Future upriličen je ručak u restoranu hidroelektrane.

4Drugi dan studijske posete Slovačkoj je okončan posetom Centru za sportove na vodi Čunovo, koji je od svog otvaranja bio domaćin velikog broja takmičenja u kajaku i kanuu, uključujući nekoliko trka Svetskog Kupa, dva prvenstva Evrope i Svetsko prvenstvo 2011. godine.

crvena listamuzejU povratku su studenti imali prilike da posete Beč, glavni grad Austrije, u kome su slobodno vreme proveli razgledajući istorijski centar grada dok je jedna grupa studenata obišla i Prirodnjački muzej u Beču jedan od najvećih u svetu, u kome se pored redovne postavke trenutno nalazi posebna postavka posvećena ugroženim vrstama sa Crvene liste IUCN-a.